Kratka povijest vezana uz zajednicu u Livnu i dječji vrtić "sestra Nada".

vrtic zgradaNa molbu apostolskog vikara biskupa fra Paškala Vuičića sestre dolaze u Livno 1874. godine i otvaraju pučku školu, nakon nekoliko godina Višu djevojačku školu, a godine 1927./28. otvaraju zabavište za predškolsku djecu.

Družba je svoju novu zgradu-samostan počela graditi 1888. godine i već 23. siječnja 1889. blagoslovio je gvardijan s Gorice i kuću i kapelicu koja se nalazila u njezinu sklopu. Usporedno s gradnjom samostana izrađivao se i nabavljao novi namještaj za školu i stan sestara. Za život i rad škole sestara milosrdnica u Livnu dvadesetih godina 20. stoljeća vrlo je važna odluka od 25. veljače 1926. kojom je Ministarstvo prosvjete dalo pravo javnosti svim njihovim privatnim školama, pa tako i ovoj u gradu ispod Crljenice.

Korak naprijed u ovom prosvjetnom radu sestara bilo je otvorenje Više djevojačke škole 1911./12. godine. Rad ove škole trajao je do 1918. Njezin prekid bio je zbog nedostatka sestara učiteljica. U Drugom svjetskom ratu situacija u Livnu bila je jako teška. Česte smjene vojski i vlasti i još češća granatiranja onemogućivali su rad gotovo svih ustanova pa tako i ove. A u zimu 1944. godine partizani su se uselili u sestarsku kuću i njihovi su učitelji preuzeli nastavu. Sestre se im morale predati i djecu i školski arhiv, što je značilo kraj prosvjetnog rada sestara milosrdnica u Livnu. No, to nije značilo prestanak življenja i djelovanja sestara u Livnu.

vrtic djeca stara slika 1Nakon određenog vremenskog prekida, ponovno je zaživjela ova vrsta djelatnosti sestara milosrdnica. Naime, sestre otvaraju Ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunčev sjaj" 01.10.1996.godine u kojem su djelovale za dobrobit ovoga grada i kraja uopće. 

Nikako se ne smije zaboraviti i zanemariti djelovanje sestara milosrdnice u livanjskoj bolnici. 15. 4. 1928. godine na pismenu molbu tadašnjeg ravnatelja livanjske bolnice dr. Dušana Mitrovića, sestre se uključuju u rad u bolnici u kojoj s određenim vremenskim prekidom djeluju i danas.

Od 24. 11. 1958. godine u dogovoru sa tadašnjim župnikom fra Lovrom Sučićem, sestre otvaraju novi vid svog bogatog djelovanja, a to je župski apostolat u livanjskoj župi Svih svetih, u kojem djeluju i danas. S. Željka Lukač radi u župnoj katehezi i svira na liturgijskim slavljima na filijalama Guberu i Potočanima, a s. M. Julijana Djaković svira u vrijeme liturgijskih slavlja u župnoj crkvi i voditeljica je triju zborova: mješovitog, dvoglasnog ženskog i dječjeg zbora.

vrtic djeca stara slika 2Godine 1927/28. otvoreno je prvo zabavište za predškolsku djecu u jednom dijelu samostana. Ova djelatnost bila je prekinuta za vrijeme II. svjetskog rata i kratko u današnjem vremenu, ali Bogu hvala ponovno je zaživjela, i zgradu vrtića ispunila veselim dječjim smijehom i igrom. Sestre već desetke godina rade s malenima nastojeći im uz intelektualnu naobrazbu donijeti Boga koji je na poseban način privlačio malene.

vrtic zgrada

Danas je dječji vrtić „sestra Nada" ustanova za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta od tri godine do šest godina starosti tj. do polaska u školu. Zgrada vrtića nalazi se u sklopu samostana Sestara Milosrdnica u Livnu.

vrtic08 1Program odgojno-obrazovnog rada u vrtiću odvija se u ovisnosti o broju djece u nekoliko odgojnih skupina. Tematskim planiranjem obuhvaćaju se sadržaji iz svih odgojno-obrazovnih područja: tjelesni i zdravstveni odgoj, upoznavanje okoline, razvoj govora, razvoj početnih matematičkih pojmova, likovni odgoj i glazbeni odgoj. Realizacija tema odvija se po centrima za učenje unutar svake odgojne skupine (obiteljski centar, likovni centar, blok centar, centar za opismenjivanja, centar za manipulativne aktivnosti).

vrtic07

Cilj predškolskog odgoja i obrazovanja jest da se djeci osigura veselo i zdravo djetinjstvo i da se doprinese njihovom pravilnom intelektualnom, tjelesnom, moralnom i estetskom odgoju, a sve to kroz igru kao najprirodnijim i najznačajnijim oblikom aktivnosti. Budući je naš vrtić vjerski, to veliku pozornost posvećujemo moralnim i ljudskim vrijednostima. Svatko od nas je stvoren na sliku Božju, svatko je vrijedan poštovanja, svatko je izuzetan, tako nastojimo djeci osvijestiti njihovu veličinu u Božjim očima. U duhu Svetog Vinka nastojimo djeci približiti Boga kao dobrog i milosrdnog Oca, prijatelja malenih i bezazlenih.

Tijekom školske godine obilježavamo vjerske blagdane i značajnije datume.

U rujnu na blagdan sv. Vinka slavimo sv. misu sa djecom i roditeljima u našoj samostanskoj kapelici.

dan sv vinka

vrtic djeca nova slika 1dani kruha 01dani kruha 02U listopadu obilježavamo „Dane kruha" i „Dane zahvalnosti za plodove zemlje". U sklopu tih događanja organiziramo posjet mlinu, pekarni, mijesimo tijesto u vrtiću, odlazimo u grad na trg sa košaricama punim peciva koje su djeca sa roditeljima pravila kod kuće.

U jesenskom kutku svi prikupljamo plodove jeseni iz vrta i iz prirode, mijesimo kolače, pitu, pravimo figure od sjemenki, cijeli vrtić miriše od plodova jeseni na kojima zahvaljujemo dobrom Bogu, jer znamo da sve što imamo sve nam je darovano.

U prosincu organiziramo dolazak svetog Nikole, prijatelja djece. Roditelji organizirano kupuju darove svojoj djeci ali i djeci s posebnim potrebama koje svake godine ugošćujemo u našem vrtiću. Paketiće za njih prikupljaju članovi Udruge sv. Vinka Paulskog.
tete i djeca u kapelici.

Kroz Došašće skupa sa djecom i roditeljima odričemo se slatkiša, igračaka, robe, hrane i tako učimo dijeliti ono što imamo s onima koji imaju malo.

Na dan sv. Lucije sijemo pšenicu koju djeca pred Božić ponesu kući. Također sa njima pripremamo Božićnu priredbu za sve roditelje i prijatelje vrtića.

Prije početka Korizme organiziramo maskenbal u vrtiću – izbor najljepšeg/najkreativnijeg kostima kojeg izrade roditelji kod kuće. Kroz korizmu također se odričemo slatkiša i igračaka kojima darujemo potrebne u našem gradu i bližem okruženju.

U velikom tjednu bojimo jaja za Uskrs i pravimo košarice koje djeca ponesu kući. U svibnju obilježavamo „Majčin dan" (ujedno je to i završna svečanost u vrtiću) priredbom za sve mame, ali ne zaboravljamo ni očeve. Na istoj priredbi opraštamo se od naših predškolaca koji dobiju malu diplomu da su spremni za čarobni svijet škole i knjige.

Suradnja sa roditeljima odvija se u pismenom i usmenom obliku: roditeljski sastanci, predavanja, radionice, hodočašće, izleti, oglasna ploča, kao i ova mala web stranica.

Svjesne smo da obitelj ima osnovnu i najvažniju ulogu u odgoju djece, a mi nastojimo roditeljima biti samo pomoć i podrška u odgoju novih generacija koje će sutra izgrađivati ovaj svijet kojeg dijelimo svi skupa. Sve ono dobro što uložimo u djecu, najprije svojim primjerom, tek onda riječju,vjerujemo da će se umnožiti i da ćemo imati zdrave, moralne, čvrste, kreativne i odvažne osobe koje će pronositi Božju ljubav ovim svijetom na konkretan način.

Rastimo zajedno u Gospodinu!

twittergallerycontact